четвер, 7 травня 2020 р.

Матеріали уроку з Вступу до історії (5 клас) на 08.05.2020 р.

Тема. Здоров'я та дозвілля

А чи задумувались ви над тим, яким було дозвілля в Київській державі, середньовічному Львові? А як відпочивали, про що думали наші предки у вашому рідному місті чи селищі років 100—150 тому?
У Київській державі, як свідчать джерела тієї епохи, незважаючи на велику зайнятість повсякденною працею, населення вміло весело відпочивати. Безумовно, дозвілля залежало від того, до якого стану належить людина. Але заняття у вільний час знаходили для себе як княжа родина, так і прості люди — селяни, ремісники.
Танці скоморохів (малюнок з літопису)
Думаєте, що в ті далекі часи не вміли танцювати? Помиляєтесь. Танці виконували в супроводі співу, музики (сопілка, труби, бубни), плескання в долоні. Літописець оповідає, що народ сходився на майдані або на вулиці для загальної розваги. Танцювали під час весіль і вечорниць, уночі на Івана Купала. Водили хороводи, танцювали в парах, виконували сольні танці.
Відзначення свята Івана Купала

Вертеп — традиційний український ляльковий театр
Городяни середньовічних міст уміли не тільки танцювати. Вони збирались на ринковій площі й ставали глядачами виступів мандрівних артистів: танцюристів, музикантів, акробатів, інколи й самі долучались до цього дійства. А ще із задоволенням переглядали виступи народних лялькових театрів (вертепів). Після напружених трудових буднів це було справжнє свято відпочинку.
Завдання:
Уявіть, що ви житель європейського міста XVI ст. складіть план свого вихідного дня.

Немає коментарів:

Дописати коментар