середу, 8 квітня 2020 р.

Урок образотворчого мистецтва (5 клас) 09.04.2020 р.

Тема. Як стилізувати природні форми
Коли ми дивимося на предмети декоративно-прикладного (декоративно-ужиткового) мистецтва, на розписи, різьблені або ковані візерунки чи вишивку, помічаємо, що ці зображення відрізняються від того, що оточує нас у повсякденному житті. Ружа, яку намалювали майстри петриківсько-го розпису чи вишили на сорочці вишивальниці, зовсім не схожа на ту, яка росте під нашими вікнами. Чому це так? Тому, що ружу зображували майстри декоративно-прикладного мистецтва. Вони її роздивлялися, аналізували її форму та колір, робили замальовки, а потім стилізували квітку. Пригадаймо, що називається стилізацією. Стилізація — це процес узагальнення предмета за формою та кольором на основі добирання найвиразніших його рис. Стилізація має свої принципи, із якими ми зараз познайомимося.
Принципи стилізації
•   Узагальнення форми в її межах.
•   Узагальнення форми зі зміною обрису (окреслення предмета).
•   Узагальнення форми і спрощення конструкції.
•   Зміна характеру форми на більш декоративний.
•   Перетворення об'ємної форми на площинну.
Тому стилізація природних форм є перетворенням живої форми на спрощену або ускладнену, відповідно до призначення.
Зі стилізованих і декоративних елементів можна створити візерунок. Візерунок — це вільна композиція декоративних мотивів. Візерунки, створені на основі використання стилізованих природних форм, завжди милують око.

Завдання :
Створити стилізоване зображення рослин на основі обраної реальної форми (можливе використання замальовок рослин, які були зроблені восени)

Немає коментарів:

Дописати коментар