четвер, 23 квітня 2020 р.

Матеріали уроку з географії (7клас) на 23.04.2020 р.

Населення. Найбільші держави Європи та Азії

Євразія — батьківщина двох основних людських рас — європеоїдної та монголоїдної. Європеоїди становлять 45 % населення материка. Вони представлені двома головними гілками: північною та південною. Представники північної гілки — світлошкірі й світловолосі, переважають у північній частині Європи. Представники південної гілки проживають на півдні Європи, у Південно-Західній Азії, на півострові Індостан. Монголоїди становлять близько 37 % усього населення материка. Вони населяють Східну, Південно-Східну Азію, частково Північну, Центральну та Середню Азію. Масове переселення монголоїдів на захід призвело до виникнення проміжних рас між монголоїдами та європеоїдами. На півдні Індостану, острові Шрі-Ланка й у Південно-Східній Азії проживають представники змішаної монголоїдно-австралоїдної раси. Протягом останніх десятиліть Європа і Азія перетворилися на осередки масового притоку переселенців, у тому числі із країн Африки.
За мовними ознаками більша частина народів Євразії належить до індоєвропейської, китайсько-тибетської, малайсько-полінезійської мовних сімей.

Особливості розміщення населення
На території Євразії населення розміщене вкрай нерівномірно. Поряд із незаселеними просторами великі території в межах материка мають найвищу на Землі густоту населення. У Монако, маленькій державі на узбережжі Середземного моря, густота населення найвища у світі — 15 321 осіб на км2.

Політична карта Євразії
Найбільші за площею держави Євразії — Росія, Китай, Індія, Казахстан. За кількістю населення абсолютними лідерами є Китай і Індія. У кожній із цих країн кількість населення перевищує 1 млрд. жителів. У Євразії є сім «карликових» держав: Андорра, Мальта, Монако, Ліхтенштейн, Сан-Маріно та Ватикан. Вони розташовані в Європі, Сінґапур — в Азії.
Найбільш економічно розвинені країни розташовані в Західній Європі, серед них є й світові лідери, зокрема Німеччина, Франція, Велика Британія, Італія. В Азії найбільш розвиненою країною є Японія. Інші держави є такими, що розвиваються, але ступінь їхніх економічних досягнень різний. Значних успіхів в економічному розвитку досягли Китай, Індія, Південна Корея, Сінґапур.

Завдання :
1.Опрацювати параграф 50
2.Письмово дати відповідь до якої мовної сім'ї та мовної групи належать українці
3. Навести приклади країн,де населення розмовляє слов'янськими мовами.

Немає коментарів:

Дописати коментар